Fördelar med att idrotta i en förening

En stor del av Sveriges ungdomar och vuxna idrottar i någon form av förening. Det kan handla om en idrottsklubb med många sektioner, om en klubb som bara sysslar med en viss sport, om föreningar med elitsatsande idrottare och om korpföreningar vars medlemmar bara motionerar på fritiden. Oavsett hur seriös man är med sin träning och vilken idrott man sysslar med, finns det stora fördelar med att idrotta i en förening.

course-1977372_960_720Självklart får man genom att idrotta i en förening samma fördelar som man får av att idrotta generellt: man mår bättre både fysiskt och psykiskt genom att man får mer energi, orkar mer, får bättre kondition och blir starkare. Det är bra för hjärta, hjärna, lungor och alla andra organ som är viktiga för en god hälsa att motionera, och att idrotta regelbundet är därför ett säkert sätt att se till att man kommer att leva längre. Psykiskt kan idrott bidra till bättre välbefinnande genom att det till exempel ger starkare självförtroende – genom att idrotta förbättrar man ju både sina förmågor och sitt utseende. Vissa saker kan dock inte förändras genom att idrotta, till exempel ens tänder, och om man känner att det är en anledning till att man har dåligt självförtroende bör man därför förutom att idrotta också besöka en tandläkare för att åtgärda problemet. Du hittar enkelt en tandläkare i Stockholm på Distriktstandvarden.se.

Skillnaden mellan att idrotta eller motionera på egen hand, jämfört med i en förening, är dock att det också tillkommer en social aspekt till ens träning när man idrottar i en förening. Genom att man idrottar i en förening blir träningen något man samlas kring, och de sociala interaktionerna blir ofta lika viktiga som själva träningen. Detta kan fungera dubbelt motiverande: man kommer oftare iväg till träningen, för att man ser fram emot att träffa de andra i föreningen, och man presterar bättre på själva träningen, för att man har andra att dela upplevelsen med. Det är därför mer sannolikt att träningen kommer att ge bättre resultat på lång sikt om man tränar tillsammans med andra i en förening än på egen hand.

mts_cool