Komma igång med träningen efter semestern

Även om man kanske var riktigt duktig med träningen innan semestern är det lätt att komma ifrån sina rutiner när man är ledig. Ju längre man håller sig borta från det, desto svårare brukar det bli att komma igång igen. I den bästa av världar skulle man kanske hålla sig aktiv även under semestern, men ibland känner man inte för att ha kvar några rutiner under de korta sommarveckorna och tyvärr inkluderar detta även träningen. Det behöver dock inte vara särskilt svårt att komma igång med det igen, men det kan behövas lite knep för att få tillbaka sina goda vanor. Läs vidare för att få lite tips och tricks om hur du kan börja träna och komma i form efter ett uppehåll.

Gör inte de vanligaste felen

Några av de vanligaste felen man gör när man ska komma igång igen med träningen är att sätta igång för hårt, att man inte schemalägger träningen och att man tränar planlöst. Efter en längre ledighet är det vanligt att man har tappat stinget lite, därför kan det vara rimligt att lägga sig på en nivå lägre än där man befann sig innan ledigheten. Man riskerar att skada sig och trötta ut sig för fort om man inte tränar utifrån sina aktuella förutsättningar. Det är även viktigt att träningen blir en del av ens vardagsschema, annars tenderar man att prioritera bort träningen. Lägg in den med en gång som en rutin så blir det lättare att hålla igång regelbundet. Sätt även upp en plan för din träning! Var vill du vara om en månad? Om sex månader? Om ett år? När man har några mål att jobba mot är det lättare att motivera sig själv att faktiskt komma igång och köra stenhårt.

Missa inte vardagsmotionen

Ett enkelt sätt att komma igång med träningen igen efter semestern är att öka vardagsmotionen. Oavsett om du väljer att promenera till jobbet istället för att ta bilen, gå i trappor istället för att ta hissen eller springa runt och vara lekledare på ett barnkalas kan det vara effektiv träning. Ibland gäller det bara att aktivera kroppen när möjligheten ges. Tycker du att det är svårt att starta med rejäla träningspass, börja lite smått med vardagsmotion för att komma ur semesterlunken. Öka sedan successivt din aktivitetsnivå till dess att du tränar regelbundet. Faktum är att kroppen älskar att vara i rörelse och det är beroendeframkallande att vara aktiv! Ett sista tips är att skaffa dig en träningskompis. Det är mycket enklare att motivera sig själv till träning när någon annan är involverad.

mts_cool