Regler i en idrottsförening

Att vara medlem i en idrottsförening innebär inte bara att man har rätt att komma på träningar och använda föreningens lokaler – man har också vissa skyldigheter, och måste följa de regler som föreningen har satt upp för sina medlemmar.

stretching-muscles-579122_960_720Dessa regler brukar till exempel gälla hur man ska bete sig i föreningens lokaler. Många sådana regler kan vanligtvis sammanfattas med att man bör använda sunt förnuft, till exempel att man bör städa efter sig när man har vistats i lokalen, och att man bör vara respektfull mot de andra medlemmarna genom att exempelvis inte använda starka parfymer i omklädningsrummen. I vissa fall, inom vissa idrotter, finns dock särskilda regler som gör att det kan vara nödvändigt att vara noga med att informera nya medlemmar om de regler som gäller i lokalerna. Det gäller till exempel de flesta kampsporter, som utövas på tatamimattor som man inte får bära skor på, och i ishallar där det bland annat är viktigt att man inte beträder isen förrän ismaskinen har kört av och stängt sargluckorna.

Andra regler i en idrottsförening kan gälla på vilket sätt man ska ta ansvar för sin egen träning som medlem. Detta är särskilt viktigt när man spelar en lagsport, eftersom ens prestation då inte bara påverkar en själv, utan hela laget. Det är därför vanligt att man som medlem är skyldig att delta på gemensamma uppvärmningar före träningen, och att man stretchar och varvar ner gemensamt efter träningen. Vissa aspekter av återhämtningen efter träning kan dock föreningen inte kontrollera eller styra över, till exempel vad man äter efter träningen och vad man gör när man kommer hem. Där har man därför ett eget ansvar som medlem att sköta sig genom att äta ordentligt och ta hand om sig själv, till exempel genom att ta ett varmt bad som är muskelavslappnande. Om du inte redan har ett badkar ska du gå in på Buildor.se, där det finns ett stort utbud av badkar som passar de flesta badrum. Även om man inte har ett badkar finns det dock många andra sätt att slappna av och återhämta sig efter ett intensivt träningspass, till exempel genom meditation, en skön massage eller att bara ta en tupplur på soffan.

mts_cool