Träningsvärk

När vi tränar hårt kan resultatet, förutom starkare muskler, vara träningsvärk. Den uppstår till följd av att man utfört en ovanlig belastning på kroppen, och är på sätt och vis musklernas sätt att reagera på att de fått jobba hårdare än vanligt. När vi har tränat är det vanligt att vi upplever träningsvärk inom 48 timmar. Den kan hålla i sig i någon vecka men går över av sig själv. Det som händer i kroppen när man får träningsvärk är att det uppstått små mikrobristningar i cellerna som ger upphov till ömhet och smärta. Träningsvärk är inte någonting negativt, det är musklernas sätt att förbereda sig för samma belastning igen. Däremot kan det vara jobbigt med träningsvärk. Har man drabbats av en ordentlig värk kan det vara svårt att resa sig från en stol eller att lyfta ner tallrikar ur skåpet. I de fallen finns det sätt man kan förebygga och lindra värken.

Att förebygga träningsvärk

En sak som är viktig att komma ihåg är att all värk är inte träningsvärk. Det kan vara värk orsakat av något annat, som en förkylning eller av spända axlar. Det är värt att försöka utvärdera om värken egentligen är en följd av träning eftersom det påverkar hur vi mår rent psykiskt. Det är lätt hänt att vi väljer att inte träna när vi upplever värk som vi tror kommer från träning. Istället för att fokusera på värken kan man välja att fokusera på hur man vill bygga upp kroppens muskler. Det är bra att ta det stegvis, att öka belastningen rejält och vara otränad kan istället orsaka skador på kroppen. Genom att sätta upp långsiktiga mål kring sin träning är det lättare att undvika träningsvärk. Ju mer vältränad man är desto mindre träningsvärk drabbas man av, men att bli vältränad tar tid. Därför måste man tillåta sig själv att börja lättare för att sedan öka på ansträngningen. Det är också viktigt att man är ordentligt uppvärmd innan man utför de tyngre övningarna.

Metoder för att lindra träningsvärk

Har man drabbats av träningsvärk kan man lugna sig med att den kommer gå över av sig själv. Det finns saker man kan göra för att lindra smärtan. Många har förespråkat stretching, men det finns egentligen inga belägg för att stretching faktiskt minskar värken. Andra tycker att det är skönt med värme. Man kan prova ta ett bad i en varm badtunna för att se om smärtan lättar. Det är svårt att bli av med träningsvärk men genom att hitta en metod som man själv upplever lindrar besvären, har det positiva effekter åtminstone på den mentala delen av träningsvärk. Ett varmt bad får kroppen att slappna av och det kan hjälpa en släppa onödiga spänningar i kroppen, vilket i sig gör att värken lättar lite grann. Det går också bra att röra på sig fast man har träningsvärk. En lättare träning kan till och med göra så att man märker av värken mindre.

mts_cool