Träna för ett maraton

Den som känner sig sugen på att springa sitt första maraton har en hel del att tänka på. Särskilt den som är nybörjare och inte har särskilt stora erfarenheter av löpning. Det kan kännas som en övermäktig utmaning och de flesta nybörjare gör nog klokt i att först klara av något kortare lopp, innan man ger sig i kast med 42 km. Genom att ge sig själv delmål och inspiration, som exempelvis snygga träningskläder från Aimn eller andra morötter, kommer träningen gå betydligt lättare. Här är några grundtips för att komma i form till det stora loppet.

Börja långsamt

Den som inte är van med löpning måste börja efter sin egen förmåga. Att börja sina löppass med att varva löpning och gång är ett bra sätt att låta kroppen, och framför allt benen, vänja sig.

Hellre länge än fort

Den som tänkt att klara av ett maraton bör fokusera på att hellre vara ute och nära sig länge, snarare än att kunna springa fort. Genom att lägga in pauser med promenader, brukar de flesta så småningom klara av att få upp sina träningspass till en timme eller mer.

Skaffa en rutin

Det är viktigt att man varvar träning med vila, och gärna låter en vilodag finnas mellan träningspassen. Man kan med fördel träna två kortare pass och ett betydligt längre. Ska man ställa upp i ett långlopp under sommaren bör träningen komma igång så fort snön och isen har försvunnit.

mts_cool