Westernridning – en fartfylld sport

Som alla hästintresserade vet finns det flera olika grenar inom ridsporten. Intresset för westernridning har vuxit starkt i Sverige och blivit något av en livsstil för de som sysslar med denna typ av ridning. Westernridning är speciell i jämförelse med traditionell engelsk ridning och här handlar det mer om så kallad ”natural horsemanship”, en naturlig kontakt mellan ryttare och häst.

Till skillnad från den engelska ridningens strikta hantering av hästen är westernridningen betydligt mer naturlig. Det gäller för ryttaren att utveckla en mycket god kontakt med sin häst. Den skickliga westernryttaren blir ett med hästen, nästan som en ”kentaur”, där ryttaren är sammanvuxen med sin häst. Tyglarna hålls lösa och bett används inte som vid vanlig ridning. Ibland används även bettlösa träns och det händer också att ryttare använder träns som knutits ihop av rep. Hårda bett är överflödiga eftersom det inte behövs några hårda tag i westernridningen. Piskor används inte utan ryttaren använder istället ord eller tillrop som hästen lärt sig förstå under träningen. När ryttaren använder sin kropp lyder hästen minsta vink.

Det är stor skillnad mellan engelsk ridning och westernridning. Engelsk ridning är den äldsta samt den vanligaste formen av ridning. Detta beror mycket på att engelsk ridning är den typ av ridning som lärs ut via ridskolor. Eftersom en väsentlig del av westernridning är ”natural horsemanship” blir denna typ av ridning svår att lära ut i ridskolor. Därför utövas westernridning till största delen av ryttare med privatägda hästar. Som hästägare behöver du alltid bra utrustning till din häst och hos Hestbolaget.se kan du hitta allt du behöver till ett bra pris. Du kan bland annat hitta ett fint sortiment av G-Boots på hestbolaget.se av hög kvalitet. Företaget Hestbolaget säljer utrusning till alla typer av hästar via butik och online samt erbjuder snabb leverans, fria byten, billig frakt samt öppet köp.

Uttrycket westernridning kommer givetvis från USA men både utrustningen samt ridtekniken kommer ursprungligen från 1400-talets Spanien och var en stridskonst. När Spanien erövrade USA under 1500-talet tog de med sig både hästar och ridteknik. Det var inte förrän den senare delen av 1700-talet som amerikanska ranchägare började använda westernridning (introducerad av mexikanska ”vaqueros”). Tekniken passade utmärkt för både boskapsskötare och hästar för att kunna klara av långa arbetspass.

Det finns massor av olika grenar inom westernridningen. De olika grenarna är: Reining, Western Riding, Trail, Western Pleasure, Western Horsemanship, Versatile Horse, Pole Bending, Showmanship at Halter, Dummy Roping, Dummy Stopping, Cutting, Herd Work, Working Cowhorse Team Penning och välkända Barrel Race.

mts_cool