Är det möjligt att kombinera studier och en elitkarriär?

Alla har olika inställning till ordet träning. En del undviker det i största möjliga mån, andra gör det regelbundet och för vissa är det en drog. Vi kan i alla fall snabbt konstatera att det första alternativet inte är att föredra då kroppen, hjärtat och lungorna behöver sin träning ett par gånger i veckan så man kan hålla kroppen i form både utvändigt och invändigt.

Vi är många som i tidig ålder drömmer om att bli proffs inom idrotten. Vi har våra idoler och gör allt i vår makt för att bli den nya Zlatan Ibrahimovic, Charlotte Kalla eller Sarah Sjöström. Det krävs dock oerhört mycket för att nå den absoluta världseliten, oavsett vilken idrott vi pratar om. Därför gäller det att vara smart. En del lämnar skolan i förtid och satsar allt på sin idrott. Har man tur lyckas den taktiken, men om den misslyckas så står man utan både idrottskarriär och utbildning. Det kan därför vara bra att göra högskoleprovet 2019 så att man förhoppningsvis kan skaffa sig behörighet att studera om idrottskarriären inte skulle lyckas.

Andra idrottare väljer den omvända vägen och tränar hårt samtidigt som man kombinerar det med en universitetsutbildning. Det är givetvis väldigt tufft att lyckas med den kombinationen också, men samtidigt är det skönt att ha en redan klar utbildning att falla tillbaka på om man inte får fart på idrottskarriären eller om man skulle drabbas av en skada som gör att man tvingas sluta.

Vilket av ovanstående alternativ som är bäst är omöjligt att svara på, samtidigt som det är väldigt individuellt. Vissa kan må bättre och prestera bättre inom både skola och idrott om man får kombinera både träningsvärk och läxor. Andra kanske har svårt att kunna fokusera till 100% på både studier och elitträning. Det kan nämligen vara svårt att få både tiden och orken att räcka till, vilket är fullt förståeligt. Om man satsar på att bli elitidrottare måste man tänka på saker som sömn och kost, man ska hålla sig från saker som alkohol och fester samtidigt som man många gånger måste sätta sina vänner åt sidan. Bara det är stora uppoffringar och om man då ska lägga in heltidsstudier på det, så är det inte många timmar om dagen man har över till att göra andra saker.

Vill du skapa en framgångsrik idrottskarriär så gäller det därför att du tänker efter vilken väg du vill gå. Är du skoltrött så bör du kanske avvakta att genomföra en utbildning där du kommer få betyg som är sämre än vad de egentligen skulle bli om du hade haft motivationen och energin. Känner du att du har orken att kombinera de båda så är det bra. Du kanske även kan studera på halvfart eller till och med kvartsfart för att känna att du ska kunna satsa ordentligt på idrottskarriären.

mts_cool