Hästsport är en av Sveriges största idrotter. Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott, för utövare mellan 7 och 25 år, bara fotbollen är större. Räknat på antal aktiva är ridsporten Sveriges sjätte största idrott. Det finns omkring 400000 hästar i landet och minst en halv miljon människor utövar regelbundet hästsporter.
Hoppning
En av de vanligaste hästsporterna är hoppning. Här ska häst och ryttare klara av ett antal hinder på en bana. Banläggaren har möjlighet att göra lättare eller svårare banor. Hindren är olika höga och olika långa och kan vara placerade tätt ihop eller med längre avstånd emellan. Om det är en lägre klass på tävlingen eller flera oerfarna ekipage kan hindren vara betydligt lättare än om det är proffsekipage som exempelvis rider EM eller VM.
Hopptävlingarna är indelade efter storleken på hästarna. De högsta hästarna, med en mankhöjd på 148 centimeter tävlar på banor med högre tillåtna hinder och lägre hästar som ponnyer tävlar på banor med lägre hinder. Hopptävlingarna avgörs på tid. Målet är att rida felfritt inom en viss tid. Ekipaget får olika felpoäng om man exempelvis river ett hinder eller vid vägran.
Dressyr
Dressyr inom hästsporten har under senare år blivit något av en paradgren för svenska ryttare. Under dressyren ska ryttaren förmå hästen att utföra ett antal rörelser utan att ryttarens arbete ska märkas. Dressyr är en bedömningssport där domare avgör hur pass väl samtrimmade ryttare och häst är.
Den moderna dressyren har sin grund i militärens krav på hästarna under 1800-talet och fram tills kavalleriet lades ned. Högtstående hästdressyr kan beskådas hos Spanska Ridskolan i Wien.
Travsport
En av de största publiksporterna i Sverige är travsporten. Det finns ett antal travbanor i landet där publiken ofta spelar för stora summor i hopp om att vinna. Travsporten är en av de största inom spelbranschen och omsätter därmed flera miljarder kronor om året. Inom travsporten sitter kusken i en sulky bakom hästen och försöker manövrera hästen först över mållinjen utan att hästen börjar galoppera. Vid galopp diskvalificeras ekipaget.
Turridning
Förutom alla ridsporter finns det många andra sätt att njuta av hästar och naturen. På många platser i landet erbjuds turridning på exempelvis Islandshästar. Där kan man prova på längre eller kortare turer under vana ledares överinseende. Kanske en helgtur passar för den lite mer erfarne och några timmar för nybörjaren. Hestbolaget erbjuder mycket för den som har Islandshästar. Det är mycket populärt att åka hästsläde fram till kyrkan inför julottan. Vid bröllop är det ganska vanligt att brudparet anlitar hästskjuts.
Hästarna har även så smått kommit tillbaka i yrkeslivet. Man kan hyra häst och förare för att exempelvis få ut sitt timmer från skogen till närmaste väg. Hästen är mycket skonsammare mot marken än en traktor eller fyrhjuling. Vid blädningsskogsbruk passar det mycket bra att anlita en häst för timmertransporten. Vid småvägar eller gårdsplaner börjar hästarna återigen komma till nytta vid snöröjning. För den som vill gynna det småskaliga lokala hästföretaget är det bara att höra av sig med sina funderingar. Ni kan säkerligen tillsammans komma fram till ett bra sätt att utnyttja hästkrafterna.